Descoperirea pe care cercetătorii n-au vrut s-o publice de teamă că e prea distructivă
Doi fizicieni au descoperit un eveniment care se petrece la nivel subatomic și care este cu mult mai puternic decât cel dintr-o bombă cu hidrogen. Asta i-a făcut să nu vrea să-l arate lumii.
Oamenii de știință au arătat că două particule, numite quarci de jos, ar putea, teoretic, să fuzioneze și să creeze o explozie orbitoare. Rezultatul ar fi unul pe măsură – o particulă subatomică mai mare, numită nucleon, și o masă imensă de energie. Ce este atât de special la asta? Explozia quarcilor ar putea să fie corespondentul la nivel atomic, dar mai puternic, al reacțiilor nucleare de fuziune care au loc într-o bombă nucleară.
Aceste evenimente energetice subatomice sunt măsurate în megaelectronvolți (MeV). Când cei doi quarci se întâlnesc, generează 138 MeV – mai exact, de opt ori mai mult decât fuziunile nucleare individuale dintr-o bomba cu hidrogen. În bomba aceasta, nucleele de hidrogen fuzionează și eliberează 18 MeV, pentru a crea cele mai puternice explozii cunoscute omului. Ce ar putea urma în urma celor 138 MeV al fuzionării quarcurilor pare desprins dintr-un coșmar. Simplul gând al felului în care armatele lumii ar putea profita de această descoperire este terifiant.
Însă lucrurile nu stau așa rău. Deși interacțiunea quarcilor ar genera extrem de multă energie, aceasta ar fi periculoasă doar dacă am vorbi de o reacție în lanț, cum este în cazul bombei nucleare. Marek Karlinede la Universitatea Tel Aviv din Israel și Jonathan Rosner de la Universitatea din Chicago au concluzionat, în urma consultării cu alți colegi de breaslă, că posibilitatea unor reacții în lanț în această situație iese din discuție. „Dacă aș fi crezut pentru o microsecundă că asta ar fi avut aplicații militare, nu aș fi făcut nimic public”.
Oricum, descoperirea este demnă de luat în seamă. La urma urmei, este prima dovadă – fie ea și teoretică – că particulele subatomice pot fuziona împreună pentru a genera energie. Asta descuie multe uși din tărâmul fizicii care fuseseră încuiate atât de mult timp. Curând, teoria va fi testată și într-un laborator. Karliner estimează că, în câțiva ani, reacția va fi pusă în practică la CERN.